SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi 200 Quattro Trans Am iz 1988. je bio tako dobar, Amerika mu je zabranila trke


Audi 200 Trans Am

Suočen s PR krizom i padom prodaje, Audi je ušao u trku American Trans Am kako bi unaprijedio poslovanje. Ali Audi 200 Quattro Trans Am iz 1988. bio je predobar za svoje dobro.

Vratite se u 1987. Ovo je Amerika nakon naftne krize, gdje je “zlatno doba” Trans Am-a daleko iza nas. Audi ovde sigurno nije bio prisutan u drumskim trkama, a njihovi automobili su bili na lošoj reputaciji zbog raznih kontroverzi u vezi sa „odmetnutim“ menjačima. Ovome nisu pomogli ni reklamni trikovi u emisijama poput 60 minuta, gdje je automobil „iskočio“ iz Parka i iskusio trzave, nasumične unose gasa. Iako je sada dokazano da je namješten, u to vrijeme apsolutno je narušio Audijev ugled u SAD-u. Kao rezultat toga, prodaja je pala, a rukovodioci su imali vrlo malo opcija. Pa, dolazi Audijev menadžer specijalnih vozila, Josef Hoppen. I on ima ovu ludu ideju. Ako je Trans Am gdje idete kada se želite utrkivati ​​u nedjelju i kupiti u ponedjeljak, onda će to možda biti Audijev izvor iskupljenja. Po prvi put od dana Auto Uniona, Audi ide na drumske trke. Unesite Audi 200 Quattro Trans Am iz 1988.

Izgradnja ubojice divova

Audi 200 brošura

Audijev trik u rukavu je uvijek bio quattro AWD sistem. Od svog debija 1980., sistem je doveo do revolucije u reli trkama i uveo eru AWD-a svojom potpunom dominacijom. Publicitet dobijen njegovom divljom pričom o uspjehu postavio je temelje za drugi trijumf, ovoga puta u cestovnim trkama. U tu svrhu, Audi je odabrao model koji je bio na meti zloglasne kampanje klevetanja: Audi 100/200 (5000 u SAD). Ni homologacija nije bila problem; Audi je jednostavno skinuo tri okvira 5000 direktno sa proizvodne trake. Dodali su pojačanje na šasiji, kavez i masivni komplet za široku karoseriju. Imajte na umu, većina automobila današnjice je imala šasije sa cijevima sa okačenim pločama karoserije. Audi je krenuo u potpuno drugačijem smjeru i u suštini napravio Trans Am trkaći automobil od običnog jednostrukog serijskog automobila.

Audi 200 Trans Am dijagram 2

Ispod haube, pa, Audi je tu imao dosta iskustva. Čak i ako zanemarimo njihov doprinos reliju, Audi je 1986. u Talladega postavio rekorde za najbržu AWD i turbo limuzinu pri 200,869 mph. To je urađeno i sa modifikovanim 5000 (naravno, jako pojačanim). Dakle, trkačka vrijednost turbo 5-cilindara je do sada bila legendarna. Dakle, sada imate AWD, laganu, široku limuzinu sa preko 500 konjskih snaga iz 2.1L 5-cilindara. Za pilotiranje ove grdosije, Audi je odabrao američkog vozača Hurleya Haywooda, uz legendarne vozače Waltera Röhrla i Hansa Stucka. Posljednja dva vozača imala su druge trkačke obaveze, pa su tako bili samo honorarni u Trans Amu. Tako je, na primjer, kada je Stuck trkao prototipove, Röhrl je preuzeo vozačke dužnosti.

Audi 200 Quattro Trans Am: Otkucava svima vrata

Audi 200 Trans Am na Nijagarinim vodopadima

Audi se po drugi put baca na Nijagarinim vodopadima, a vozi Röhrl. Prikazana fotografija iz cijele utrke ovdje.

Podsjetimo se ovdje, Trans Am-om su dominirali veliki američki V8. A Audi je u najboljem slučaju imao ograničeno iskustvo u cestovnim trkama. I predstavili su prvi AWD u velikoj cestovnoj trci, potpuno nedokazan i pokretan ogromnim turbo motorom sa 5-cilindarom koji je labavo pričvršćen za njega. Osim toga, ovi vozači jedva da su imali vremena za sjedenje u automobilu (iako se ubrajaju među najbolje ikada). Šta bi moglo poći po zlu?

Kako se ispostavilo, ovi mali nadobudni Nemci su ih u suštini školovali od početka. Na Long Beachu, njihovoj debitantskoj utrci, Audi je osvojio drugo mjesto. U sljedećoj utrci, u Dallasu, odnijeli su prvu pobjedu. Opet, naglašavajući da je ovo nedokazan automobil sa timom koji je potpuno zelen za ovaj stil trkanja. Ljudi podižu obrve u ovom trenutku. Trka 3, Sears Point, završavaju na respektabilnom šestom mjestu, ali su nakon toga pronašli svoj utor. Audi pobjeđuje sljedeći pet trka se jedan uz drugi, sa automobilom 44 koji vozi Haywood. U ovom trenutku, drugi timovi govore da ovo postaje smiješno, a Audi samo školuje sve. Dakle, trkačka serija pogađa Audi sa brojnim ograničenjima – naime, pločicama ograničenja težine. Što je konačno prekinulo njihov pobjednički niz, spustivši ih na četvrto mjesto za jednu trku prije nego što su ponovo pobijedili u Mid-Ohiju. Zatim drugi na Road America, a zatim još jedan četvrti prije nego što je sezonu završio pobjedom u St. Petersburgu. Od ukupno 13 utrka, Audi je pobijedio u 8.

Buduće posljedice za Trans Am i Audi

Audi 200 Trans Am

Trkačka sezona 1988. imala je brojne posljedice i za Trans Am seriju i za Audi. Prije svega, 1989. zabranjeni su AWD i sve osim domaćih motora. Dakle, Audi je zapravo isključen upravo tamo. Sa samim Audijem su otišli na zelenije pašnjake, konkretno u IMSA, gdje su se takmičili sa automobilom Audi 90 GTO. A to je sasvim druga priča.

IMSA Audi 90 Quattro

Dovoljno je reći da je 1988. godina za Audi označila davno zakašnjeli povratak drumskim trkama. I kakav je to bio povratak. U takvim trkama nisu učestvovali od 1939. godine, prošlo je skoro 50 godina. Vraćate se iz takve pauze, koristeći tehnologiju dokazanu u Grupi B i specijalne faze kao što je Pikes Peak? Za manje od godinu dana, a sve u ime borbe protiv lošeg publiciteta? Ovakva inženjerska dostignuća su u najmanju ruku rijetka. A Audi se tu, naravno, nije zaustavio. Ugrizli su se sa trkačkom bubom. I kao što svi znamo, od tada je postao sjajan iu velikim turnejama i trkama izdržljivosti. Saga koja je sve započela onim što je zapravo predstavljalo reklamni trik propalog njemačkog proizvođača automobila.

Slike iz Wikimedia Commons.

Kliknite OVDJE da se pridružite AudiWorld forumima!

Ja sam zaljubljenik u automobile otkako sam dobio mliječne zube. Moj put je bio postavljen kada sam se prvi put naslonio na dedin klasični Porsche dok sam učio hodati. Jedno od mojih prvih uspomena bilo je da me majka sjedila za volanom svog Pontiaca i razgovarala sa mnom kroz instrumente i kontrole. Iako sam imao samo tri ili četiri godine, odmah sam bio prodat i punio sam sveske tehničkim crtežima, skicama i zbirkama priručnika za sve vrste automobila. Aktivno pratim razvoj automobilske i motosportske tehnologije više od 20 godina i ponosim se što sam blisko upoznat sa funkcijama i istorijom širokog spektra vozila.

Moj primarni cilj kao pisca i entuzijaste je podjednako naučiti i podijeliti ono što sam naučio na konstruktivan i zanimljiv način. Održavam veze sa ljudima iz cijelog svijeta i mogu čitati tehničke priručnike na italijanskom, japanskom i španskom, što mi daje pristup širokom spektru resursa. Moji primarni fokusi su duboko udubljivanje u istorijske teme, diskusije o motosportu i učenje o složenim mehaničkim elementima takvih vozila. Kao takvo, moje istraživanje nikada nije savršeno; kao što će svako ko se bavi automobilima potvrditi, što više učite o automobilima, više shvatate koliko malo zapravo znate. Stoga sam uvijek dobrodošao svježim saznanjima i ispravkama koje će mi pomoći da poboljšam svoj rad u budućnosti.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA