SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi u partnerstvu sa Sauberom za utrku u Formuli 1 počevši od 2026

Audi će se takmičiti u Formuli 1 sa Sauber sa sjedištem u Švicarskoj tim koji počinje 2026. godine, objavile su u srijedu dvije kompanije. Partnerstvo će omogućiti Sauberu dobavljača motora koji je već dosta uloženo u pobedu od prvog dana u sportu i doneće Audiju etabliran tim sa dugom istorijom u F1. Uvjete ugovora nije objavio nijedan proizvođač.

Audi je navodno kupio nekoliko drugih partnera za svoj debi u F1, uključujući McLaren i Williams. Oba dijele zajedničku nit sa Sauberom: sva tri su bila stručna šasija s dugom istorijom u F1 dok su koristili pogonske sklopove drugih proizvođača. Dok McLaren i Williams koriste Mercedesove pogonske sklopove ispod svoje kože od karbonskih vlakana, Sauber—koji se takmiči kao Alfa Romeo— koristi Ferrari pogone s ograničenim uspjehom u posljednjih nekoliko sezona.

Nejasno je da li će Alfa Romeo nastaviti u Formuli 1 nakon 2025. godine, a portparol kompanije nije odmah komentirao priču.

Prema Audiju, pogonske jedinice, koje se sastoje od 1,6-litarskog turbo motora sa unutrašnjim sagorevanjem, baterija, elektromotora, generatora i kombajna, biće sastavljene u Audijevom sedištu motosporta u Nojburgu na Donau u Nemačkoj. Audi kaže da oko 120 zaposlenih već radi na pogonskim jedinicama, a kompanija će početi testiranje 2025. godine. Sauber će upravljati trkama, operacijama i dizajnom šasija iz svoje baze u Hinwilu u Švicarskoj.

“Oduševljeni smo što smo stekli tako iskusnog i kompetentnog partnera za naš ambiciozni projekat Formule 1,” Oliver Hoffmann, član odbora za tehnički razvoj u Audi AG. „Sauber Grupu već poznajemo sa njenom najsavremenijom opremom i iskusnim timom iz prethodnih kolaboracija i uvjereni smo da ćemo zajedno formirati jak tim.” Na primjer, Audi Sport je već redovno koristio visokotehnološki aerotunel Sauber grupe u Hinwilu, nešto manje od četiri sata vožnje automobilom, tokom uspješne ere Le Mansa i tokom razvoja turing automobila klase 1 za DTM.”

Audijeva duga istorija u motosportu uključuje Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti, njemački touring automobil (DTM), reli, Formulu E i GT automobile. Audijev prethodnik, Auto Union, 1930-ih se utrkivao u Grand Prix-u sa Mercedes-Benzom sa svojim automobilima „Srebrna strijela“, imenom koje se od tada primjenjivalo samo na Mercedesove F1 automobile.

Imaš dojavu? Pošaljite ga na aaron.cole@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA