SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi će se udružiti sa Sauberom za ulazak u F1 počevši od 2026. godine

HINWIL, Švicarska — njemački proizvođač Audi je izabrao tim Formule 1 Sauber kao njegov fabrički radni tim kada uđe u trkačku seriju 2026.

Sauber je u saopćenju u srijedu naveo da Audi također planira kupiti udio u Sauber Grupi, iako nisu dati nikakvi finansijski detalji o udjelu ili vremenu.

Nije bilo odmah jasno hoće li Audi voditi vlastiti tim ili će motore isporučivati ​​samo švicarskom Sauberu.

„Postati Audijev službeni radni tim nije samo čast i velika odgovornost,” rekao je direktor Sauber F1 tima Frederic Vasseur. “To je najbolja opcija za budućnost i potpuno smo uvjereni da možemo pomoći Audiju da postigne ciljeve koje su postavili za svoje putovanje u Formuli 1.”

Sauberovo naslovno sponzorstvo sa Alfa Romeo završava krajem naredne godine. Tim je na šestom mjestu u konstruktorskom prvenstvu 10 ekipa, ali ima samo bod ispred Aston Martin sa tri preostale trke ove sezone.

Audi je u avgustu najavio da ulazi u F1 kao dobavljač pogonske jedinice 2026. godine u skladu s novim propisima o motorima, a očekivalo se da će se udružiti sa Sauberom.

Sauber će nastaviti da koristi Ferrari motora do 2025.

Audi će tada proizvoditi vlastitu pogonsku jedinicu u eri kada će se veći naglasak stavljati na održiva goriva i povećanu električnu komponentu u motorima.

Od 2026. izlazna električna snaga za agregate, koji se sastoje od elektromotora, baterijaupravljačka elektronika i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, će se povećati.

Električni motor će tada biti skoro jednako snažan kao motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a visoko efikasni 1,6-litarski turbo motori će raditi na naprednom održivom gorivu, za koje Audi kaže da je bio preduslov za ulazak u seriju.

“Audi je najbolji strateški partner za Sauber Grupu,” rekao je predsjednik Saubera Finn Rausing. “Jasno je da dijelimo vrijednosti i viziju i radujemo se postizanju naših zajedničkih ciljeva u snažnom i uspješnom partnerstvu.”

F1 Predsjednik Stefano Domenicali rekao je da je Audijevo partnerstvo sa Sauberom još jedan dokaz kako serija postaje sve atraktivnija.

„Kombinacija ta dva imena je vrlo uzbudljiva perspektiva za naš sport,“ rekao je Domenicali. “To naglašava snažan zamah koji Formula 1 ima i vjeru u našu strategiju za daljnji rast i unapređenje sporta, dok istovremeno ostvarujemo naše planove održivosti da do 2030. godine budemo bez ugljika s naprednim održivim gorivima u automobilima 2026. godine.”

Povezani video:

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA