SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi i Jaguar Land Rover opoziva rješavaju probleme sa sigurnosnim pojasevima | Autoblog

Audi i Jaguar Land Rover su svaki opoziv nekoliko hiljada vozila za odvojene potencijalne probleme sa sigurnosnim pojasevima. Opoziv pokrivaju Audi A3 2022 i S3; 2022 Jaguar F-Type, F-Pace i XF; i 2022-23 Land Rover DefenderDiscovery, Discovery Sport, Range Rover Sport i Range Rover Velar. Primjeri ovih vozila su možda bili isporučeni sa zatezačima pojaseva koji neće ispravno funkcionirati u slučaju nesreće.

Audi povlači svoje limuzine zbog uređaja za zatezanje koji možda neće adekvatno obuzdati vozače ili putnike tokom sudara. Problem je otkriven tokom korejskog tržišta crash testing visokih performansi RS 3.

„Zatezač sigurnosnog pojasa u pogođenim vozilima služi za držanje putnika u njegovom položaju na sjedištu“, navodi Audi u svom izvještaju o kvaru. NHTSA. „U slučaju sudara, sila zadržavanja sigurnosnog pojasa možda neće dostići predviđeni nivo. Kao rezultat toga, položaj tijela može biti dalje od prednjeg dijela sjedišta, što dovodi do negativnog utjecaja na cijeli sistem za zadržavanje, povećavajući rizik od povreda.“

Druga kompanija, Jaguar Land Rover (JLR), u međuvremenu, takođe ima problem sa serijom zatezači ugrađen u svoje automobile i terence. Zatezači su uređaji koji se aktiviraju kako bi brzo uvukli pojas kada se otkrije sudar. Većina koristi eksplozivno punjenje i tlačnu cijev JLR kaže da neki uređaji za zatezanje koje obezbjeđuje jedan od njegovih dobavljača možda nemaju ispravno specificirane tlačne cijevi koje možda neće pravilno usmjeravati plinove u mehanizam za uvlačenje.

„Oštećena cijev zatezača prednjeg sigurnosnog pojasa možda je postavljena na uvlakač pojasa“, navodi se u izvještaju JLR. „Ovo može rezultirati smanjenim nivoom ili potpunim gubitkom prednaprezanja u slučaju sudara i povećanih ozljeda putnika.“

Vlasnici modela uključenih u obje kampanje opoziva trebali bi dobiti obavještenja od proizvođača u narednim mjesecima.

Povezani video:

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA