SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako se koristi merač senzora

Precizna merenja i znanje o upotrebi merača nisu uvek uobičajena pojava u svetu automobila. Na kraju krajeva, koliko puta treba da izmerite kočione pločice sa 0,001”.

Dok se pipači i drugi precizni merni alati ne koriste često, oni su od vitalnog značaja kada su potrebni. Merenje ravnosti glave cilindra, zazora klipnih prstenova i zazora potiska zahteva merač senzora. Znati kako se koristi mjerač mjerača jednako je važno kao i posjedovanje najboljeg skupa mjerača koji odgovara vašim potrebama.

Dakle, ako ste ikada ostali da se češete po glavi gledajući te male brojeve na tim malim oštricama. Ne bojte se, mi ćemo demistifikovati proces i pretvoriti vas u stručnjaka za merače.

Šta je merač osećaja?

Merač je a precizan merni alat koje ćete naći u alatima mehaničara, mašinista i majstora. Sam alat se sastoji od tankih metalnih traka, od kojih svaka ima određenu debljinu.

Metalne trake se nazivaju oštricama. Debljina svake oštrice varira od tankog papira do 0,050” ili većeg u zavisnosti od seta. Iako postoji mnogo različitih sečiva, svaka se lepo uklapa u kompaktno kućište za lako skladištenje u kutiji sa alatima.

Glavna svrha merača je merenje razmaka ili razmaka između površina. Ovo osigurava savršeno poravnanje i precizno pristajanje.

Korišćenje senzora

Kada vam priručnik za usluge na mreži kaže da nešto izmerite na 0,001 inča, to može biti zastrašujuće. Napravili smo jednostavnu proceduru korak po korak u nastavku kako bismo posao završili sa samopouzdanjem.

Očistite površine

Prvi i najvažniji korak za dobijanje tačnih merenja je da se uverite da je površina čista. Uverite se da su svi ostaci i ulja uklonjeni sa površine pre merenja. Ovo će takođe omogućiti da se sečivo bolje prilegne, što će rezultirati preciznijim merenjem.

Izaberite sečivo prave veličine

Vaš set senzora će imati više noževa različitih veličina. Odredite veličinu oštrice koju ćete koristiti pozivajući se na navedeno merenje u priručniku.

Na primer, ako merite razmak od 0,005”, počnite sa sečivom merača koji je veličine 0,003”.

Umetnite oštricu

Koristite palac i kažiprst da držite merač. Postavićete merač senzora na način koji vam omogućava da gurnete sečivo merača u zazor koji merite. Ponekad to znači da će biti paralelno sa vašim kažiprstom ili okomito.

Izrada merenja

Sada kada je merač za merenje spreman, vreme je za merenje.

Osetite otpor

Ovo je najvažniji korak kada je u pitanju dobijanje tačnog merenja. Morate nežno da pomerite merač i osetite otpor koji je prisutan kada se kreće.

Tražite vrlo malu količinu otpora pokretu.

Pronalaženje pravog pristajanja

Ako otkrijete da nema otpora prilikom pomeranja sečiva, to znači da je razmak veći od sečiva merača. Moraćete da povećate veličinu i ponovo izmerite.

Ako ne možete da pomerite oštricu merača, to znači da je razmak manji od merača. Moraćete da koristite sečivo merača manje veličine i ponovo izmerite.

Proverite merenje

Sada kada imate sečivo merača koji ima mali otpor, vreme je da pročitate te male brojeve. Broj koji čitate na sečivu je merenje razmaka između dva objekta.

Dakle, ako, na primer, merač za merenje pokazuje 0,005”. To znači da je razmak između dva objekta koja merite 0,005”

Ponovite i još jednom proverite merenje

Da biste bili sigurni da je vaše merenje ispravno, dvaput proverite merenje. Ako očitavanja nisu konzistentna, uverite se da su dve površine čiste i da osećate blagi otpor.

Saveti i Trikovi

Da biste postali majstor u korišćenju merača, potrebna je vežba. Ne postoji ništa što bi zamenilo osećaj koji vam je potreban da biste identifikovali taj „blagi“ otpor koji je toliko važan. Sa pravim trikovima bićete profesionalac za kratko vreme.

Držite alat paralelno kada merite

Ovo je veoma važno i menja se sa svakim merenjem koje preduzimate. Preporučuje se da alat držite okomito na ono što merite.

Međutim, u stvarnom svetu to je veoma teško uraditi. Možda ćete morati da držite oštricu merača okomito ili čak pod uglom. U kom god smeru treba da držite sečivo, veoma je važno da alat držite paralelno kada ga pomerate.

Ne forsirajte oštricu

Oštrice nikada ne treba da budu prisiljene. Ako silom pritisnete sečivo, može se lako oštetiti ili saviti. Ako sečivo ne odgovara onome što pokušavate da izmerite, koristite manje sečivo i izmerite ponovo.

Označite svoj set merača

Iako je važno znati kako da koristite set merača. Apsolutno je od vitalnog značaja da možete pronaći alat za njegovu upotrebu.

Označite svoj set graviranjem inicijala ili nanošenjem boje u spreju bojom koja je jedinstvena za vaše alate.

Ulje pre skladištenja

Merači se ne koriste često, što može dovesti do ozbiljnih problema kada se alat odlaže. Oštrice merača su napravljene od golog čelika jer su precizni merni alati.

To znači da nemaju zaštitu od rđe. Uverite se da kada završite sa korišćenjem merača da ih premažete lakim mašinskim uljem. Nakon što ih premažete, čuvajte ih u vrećici sa zatvaračem kako biste ih još više zaštitili.

Ako uradite ovaj jedan jednostavan korak, bićete sigurni da je vaš set merača za merenje spreman za upotrebu sledeći put kada se nađete merenje iskrivljenosti glave cilindra.

Zaključak

Pa, uradili smo to. Odali smo sve tajne kako da koristite ravnomerno najbolji setovi merača ispravno. Kao što vidite, potrebno je malo znanja i osećaja za pravilno korišćenje ovog preciznog mernog uređaja.

Uz malo iskustva, izmerićete razmak do hiljaditih delova inča sa tačnošću starog profesionalca. Čak zamena svećica i razmaknuti ih će biti povetarac.

Česta pitanja (često postavljana pitanja)
Da li mogu da koristim bilo koji senzor za sve svoje projekte?

Ako je set senzora koji posedujete set opšte namene, da, možete ga koristiti za sve svoje projekte. Samo se pobrinite da ih očistite pre upotrebe, ništa gore od toga da dobijete automobilske tečnosti na toj cenjenoj gitari kada proveravate akciju pomoću merača. Postoje neki senzori koji su specijalizovani za automobilski svet. Ako imate merač „go-no go“, ovo je alat za posebnu upotrebu koji se koristi za jednu vrstu merenja.

Da li su senzori samo za profesionalce?

Ne, senzori su za svakoga. Upotreba seta merača može se koristiti za širok spektar stvari, od kućnih projekata do održavanja vozila.

Kako da čuvam svoj set merača merača?

Kao što je gore pomenuto, uverite se da ste očistili set senzora nakon upotrebe. Premažite sve oštrice merača lakim mašinskim uljem i stavite u vreću sa zatvaračem. Ovo će sprečiti da zarđaju tokom skladištenja.

Mogu li ponovo da koristim merač na različitim projektima?

Merači su dizajnirani za višestruku upotrebu, nisu alat za jednokratnu upotrebu. To znači da se mogu koristiti za mnogo različitih projekata. Uverite se da ih pravilno koristite kako biste bili sigurni da će dugo trajati.

Da li su senzori zamena za merne instrumente?

Ne, pipači su merni instrument. Iako postoje neka merenja zazora koja se mogu izvršiti na više različitih načina, merači za merenje ne zamenjuju druge alate. Oni samo doprinose vašim sposobnostima preciznog merenja.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA