SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Šef McLarena Racinga takođe optužuje Red Bull F1 za ‘varanje’ u vatrenom pismu FIA-i

U pismu FIA-i, McLaren CEO Zak Brown nije mlatio riječi i optužio Red Bull i Aston Martin da su ih varali limit troškova i proceduralne povrede, odnosno Brown je nastavio da poziva sportske vlasti da preduzmu brze i odlučne mjere protiv timova koji krše propise o potrošnji.

U pismu koje je privatno napisano predsjedniku FIA-e Mohammadu Ben Sulayemu i izvršnom direktoru F1 Stefanu Domenicaliju i koje su pogledali Motorsport.com, Brown je rekao: „Kršenje prekomjerne potrošnje, a moguće i proceduralne povrede, predstavljaju varanje nudeći značajnu prednost u tehničkim, sportskim i finansijskim propisima.“ Pismo je od tada procurilo u štampu nakon što ga je Brown poslao i svim ostalim timovima koji su se pridržavali propisa.

FIA je bila stisnutih usana do sada o kršenju gornje granice troškova prošle godine. red bull optužen je za „manji finansijski prekomjerni trošak“, navodno manje od 5 posto od limita od 145 miliona dolara, čime je kršenje bilo ispod 7,25 miliona dolara. Dato Max VerstappenVeć kontroverzna pobeda u šampionatu vozača, privukla je najviše pažnje. Aston Martin je optužen za manje ozbiljnu „proceduralnu povredu“ u vezi sa neispravno popunjenim formularima.

Pobjednik utrke i svjetski prvak u F1 vozačima 2022. Max Verstappen iz Holandije i Oracle Red Bull Racing sjedi u prostoriji za hlađenje svjetskog šampiona nakon F1 Grand Prixa Japana na Suzuka International Racing Course 9. oktobra 2022. u Suzuki, Japan. Dan Istitene/Getty Images

Brown je također izjavio da bi timovi koji krše propise o ograničenju troškova stekli prednost nakon godine prekršaja, jer bi se stečene koristi mogle prenijeti u naredne sezone. Šef McLarena je rekao da nema opravdanja za ovakvo ponašanje, s obzirom da su timovi već imali sezonu 2020. da se upoznaju s novim propisima. Braun je dalje naveo da treba da se izrekne „sportska kazna“, a ne samo obična novčana kazna.

U pismu je predložio model koji bi kažnjavao prevare timove sa smanjenim limitom troškova u narednim godinama. Brownov model sugerira da bi svako prekomjerno trošenje trebalo smanjiti budžet tima za jednak iznos sljedeće godine, plus još jedna novčana kazna. Dajući primjer, Brown je sugerirao da bi prekomjerna potrošnja od 2 miliona dolara trebala dovesti do ukupno 4 miliona smanjenja budžeta tima za narednu sezonu.

Kako bi dodatno obeshrabrio pomjeranje granica, Brown je predložio da se dvije manje povrede tretiraju kao velika kršenja propisa. U pismu se također sugerira da bi „manji“ prag trebao biti smanjen sa 5 posto na 2,5 posto i da bi CFD i dodjela vremena u aerotunelu mogla biti smanjena za timove koji krše pravila.

Braunovi prijedlozi bi donijeli određene posljedice na one koji krše pravila. Međutim, oni ne bi nužno obeshrabrili timove da prekrše gornju granicu troškova. Timovi su često žrtvovali razvoj za buduće sezone kako bi jurili pobjedu u trenutnom prvenstvu. Lako je zamisliti da su timovi spremni da otpišu narednu sezonu ako imaju ozbiljnu šansu da osvoje titulu.

Međutim, u osnovi, Braunovo pismo je saželo osećanja većeg dela sveta F1. Ograničenje troškova se naširoko smatra dobrom stvari; to je sport učinilo konkurentnijim i održivijim za timove koji se nalaze gore i dolje. Ali da bi ograničenje troškova ostalo održivo, mora se nadzirati, a Brown je samo jedna od mnogih ličnosti visokog profila koje pozivaju FIA-u da to učini.

Imaš dojavu? Obavijestite autora: lewin@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA