SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Ross Chastain povlači propusnicu za video igricu Wall Ride do finala NASCAR Cup Championship Spot

NASCAR trkač Ross Chastain izvukao je epski prolaz u vožnji po zidu tokom predsmrtnih trenutaka Xfinity 500 u nedjelju, osiguravši svoje mjesto u šampionskoj trci NASCAR Cup Serije.

Sa dva zavoja do posljednjeg kruga, Chastain je ubrzao i iskoristio zid Martinsville Speedwaya da vodi svoj automobil po vanjskoj strani čopora. Taj potez, direktno iz video igrice, potresao ga je sa 10. mjesta sve do petog, dok mu je u tom procesu razbio automobil.

Posljednji pokušaj je bio dovoljan da Chastainu pruži šansu za titulu, stavljajući ga na treće mjesto na tabeli po bodovima. NASCAR šampionat će biti odlučen u Phoenixu 6. novembra između četiri najbolja kandidata. Chastain će se boriti protiv Christophera Bella, Joeyja Logana i Chasea Elliota za počasti. Sam Bell je osigurao svoje mjesto u Championship 4 osvajanjem Xfinity 500 u nedjelju.

Međutim, kao što je to uvijek slučaj u motosportu, uvijek postoje pobjednici i poraženi. Denny Hamlin je bio u trci za titulu sve dok Chastain nije jurnuo sa strane. To je Hamlina spustilo na šesto mjesto na Xfinity 500, što ga je na kraju stavilo na peto mjesto u prvenstvu po bodovima.

Chastain je na kraju pripisao video igricama inspiraciju za ovaj manevar. „Igrao sam dosta NASCAR 05 na Gamecube-u [brother] Čed je odrastao“, rekao je Chastain, dodajući „Nikad nisam znao da li će to zaista uspeti. Uradio sam to kada sam imao 8 godina.“

Vožnja po zidovima dobro funkcionira u video igrama gdje je model oštećenja isključen ili ima male posljedice. U stvarnom svetu, tako razbije auto i pruža zanemarljive koristi.

Međutim, u ovom retkom slučaju u Martinsvilu, uslovi su bili taman za uspeh. Chastain je imao čist put oko vanjske strane. Zid je bio jedini način da se obiđe dovoljno velikom brzinom da prođe sve. Sa samo dva krivina, uništavanje automobila ne bi bilo važno. Osim toga, Chastain nije imao šta da izgubi. Bio je prilično nizak i propustio bi prvenstvo osim ako ne učini nešto drastično.

Na kraju se taj potez isplatio, na oduševljenje navijača nenaviknutih na ovako veličanstven spektakl. Istovremeno, bilo je poziva da se ova praksa zabrani ubuduće. Svaki manevar koji daje prednost sigurno će iskoristiti svi konkurenti. Rizik je da bi pokolj u završnom krugu mogao redovno da usledi dok očajni trkači pokušavaju da dođu do poslednjeg puta do mesta spasavanja. Fred Smith, urednik motosporta Road & Tracknazvao je potez „bolesnim kao pakao“ na Twitteru ali je pozvao na regulaciju kako bi se izbjegla farsa na budućim utrkama.

Međutim, vozač Hendricks Motorsports Kyle Larson bio je potpuno protiv tog poteza. „To nije dobar izgled za naš sport. Možda vi momci mislite da je kul. Mislim da je sramotno,“ rekao je Larson okupljenim novinarima nakon trke.

Ako Chastain zgrabi pobjedu u prvenstvu u Phoenixu, imat će ovu vožnju po zidu da zahvali za to. Bez obzira da li pobedi ili ne, to će ući u istoriju kao potez za pamćenje.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA