SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Red Bull kažnjen sa 7 miliona dolara, a vrijeme u aerotunelu u toku 2021. godine F1 nije dozvoljeno

Red Bull Racing je ušao u prihvaćeno kršenje sporazuma sa Formulom 1 nakon što je proglašen krivim prekomjerna potrošnja tokom sezone 2021. Tim će platiti 7 miliona dolara plus administrativne takse, kao i izgubiti neke ključne resurse za razvoj aerodinamike.

Utvrđeno je da je Red Bull premašio limit troškova iz 2021. godine od 145 miliona dolara za 432.652 GBP (približno 501.000 dolara), ili 0,37%, prema Formula1.com. Ovo se kvalifikuje kao „manja povreda“ i spada u marginu prekomerne potrošnje od 5%. FIA je saopštila da je njena istraga utvrdila „ne […] dokaz da je RBR (Red Bull Racing) u bilo kojem trenutku pokušao djelovati u lošoj namjeri, nepošteno ili na lažan način, niti je namjerno sakrio bilo koju informaciju od Uprave za ograničenje troškova.“ Ponudio je Red Bullu svoje kaznene uslove prema Prihvaćenom kršenju Sporazum, koji je tim prihvatio.

Max Verstappen na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država 2022. Red Bull Racing

Uslovi Sporazuma obuhvataju kaznu od 7 miliona dolara koja treba da plati FIA u roku od 30 dana, plus plaćanje administrativnih troškova povezanih sa pripremom Sporazuma. Takođe uključuje smanjenje od 10% u ograničenom testiranju u aerotunelu i ograničenom testiranju računarske dinamike fluida, koji su od vitalnog značaja za razvoj aerodinamike. Svako kršenje u vezi sa uslovima će biti suočeno sa dodatnim kaznama od strane komisije za odlučivanje o ograničenju troškova.

FIA navodi da je ova presuda konačna, te da neće prihvatiti nikakve žalbe. Rezultat može djelomično zadovoljiti otvorene kritičare FIA-ina odluka o debaklu prekomjerne potrošnjekao što je izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown, koji je pozvao na gubitak vremena u aerotunelu pismo u kojem se proziva Red Bull zbog „varanja“. Ovo može predstavljati posljedičniju od dvije kazne, jer je 7 miliona dolara zapravo džeparac za tim koji je do nedavno trošio stotine miliona godišnje, a podržava ga globalna kompanija za piće. Međutim, gubitak resursa za razvoj aerodinamike mogao bi ometati dizajn automobila za 2023. godinu, što bi moglo imati kaskadne efekte na naredne sezone sve do trajanja trenutne regulatorne ere.

Takođe je potpuno moguće da zamah Red Bulla u 2022. godini nastavi da ga nastavi, čineći kazne za prekomernu potrošnju posljedičnim kao udarac po zglobu.

Imate savjet ili pitanje za autora? Možete ih dobiti ovdje: james@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA