SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Problemi Audijevog projekta Artemis mogli bi odgoditi ponudu električnih vozila VW grupe

Prije dvije godine, Audi je tada bio nov Najavio je izvršni direktor Markus Duesmann njegova prva velika inicijativa pod nazivom Projekat Artemis. Komponenta plana je „provedba novog projekta svjetionika za Audi u rekordnom roku“, koji je „veoma efikasan električni automobil planirano je da bude na putu već 2024.“ na potpuno novoj platformi koja bi se dijelila sa Porscheom i Bentleyjem. Bivši VW i -Porsche čovjek po imenu Alex Hitzinger, koji je takođe proveo vreme u Appleu radeći na električnom automobilu tehnološke kompanije, doveden je da vodi projekat Artemis i dolazi sa novim idejama. Matična Volkswagen grupa rekla je da želi postati „agilna kao u trkačkom timu“, uklanjajući birokratsku melasu i uska grla koja ometaju dobijanje najboljeg proizvoda na cesti u najboljem vremenu. Međutim, u svakom velikom poduhvatu neuspjeh je prije uspjeha. Automobilwoche izvještaji da se Artemis bori sa problemima koji su dovoljno veliki da pomaknu planove proizvoda za godine.

Problem, kao što je bio sa ID.3 linijom uoči lansiranja tog automobila, je softver. Pa, to je najnoviji, najveći problem; Artemis je već prošao kroz obilne borbe prije nego dođemo do softverskog bita. Dva mjeseca nakon što se Hitzinger pojavio, u decembru 2020., VW je podigao svoj ciljni obim EV sa 50% na 70% do 2030. To je zahtijevalo ponovno promišljanje cjelokupne strategije platforme VW Grupe s obzirom na daleko veći obim proizvodnje. Hitzinger je trajao samo šest mjeseci na poslu, smijenjen u maju 2021., navodno zato što je Audi vjerovao da su njegove ideje bile „nije pogodno za profitabilnu serijsku proizvodnju“ između ostalih razloga. Do tada je tempo razvoja softvera već bio rečeno da kasni šest meseci, pri čemu odjel Car.Software radi na VW.OS 2.0 „još ne radi brzinom kojoj se nadamo.“ Unutrašnja trenja su takođe bila vredna pažnje i skupa. VW-ova komercijalna fabrika u Hanoveru bio je namenjen za izradu Artemis vozila za Audi, Porsche i Bentley, ali Automobilwoche objavljeno u januaru ove godine da je Porsche platio „“mali trocifren milionski iznos“ — poput 100 miliona dolara ili tako nešto — da izađe iz dogovora kojim se nalaže da njegova vozila dolaze iz pogona u Hanoveru.

Tako je Audi efektivno doveo Artemis-a da vodi razvoj vozila, a Car.Software se pretvorio u Cariad kako bi VW.OS i VW.AC, što je skraćenica za Automotive Cloud, plasirali na tržište.

Prvo vozilo Audi u okviru projekta Artemis planirano je da stigne do kraja 2024. godine, serijska verzija Grandsphere koncept. ANE priča kaže da problemi u Cariadu imaju „veliko zaostajanje u razvoju novog softvera“, tako da se Audi neće pojaviti pre 2026. godine, a 2027. je vjerovatnija prema izvorima lista. A budući da se radi o projektu za cijelu grupu, brojna lansiranja vozila su pod prijetnjom. Proizvodnja za Q6 E-Tron kaže se da je pomjeren godinu dana unazad, na septembar 2023. Porsche već gradi pretprodukcijske jedinice za električni Macan – platforma srodna Q6 E-tron – ali je rekao insajder Automobilwoche, „Softver još uvijek nedostaje.“ Prvi Bentley EV bi trebalo da se pojavi 2025ali Bentleyjeva konverzija na liniju samo za EV do 2030. „izgleda sumnjivo;“

Tvrdi se da će Audi zaobići kašnjenje Landjet-a tako što će 2025. izbaciti na tržište „smanjeni električni vodeći model“. Neće mu nedostajati ono što je trebalo da bude prepoznatljiva karakteristika VW.OS, Nivo 4 autonomne sposobnosti. Planirano je da stigne sa VW.OS 2.0, koji je VW želio da završi prošle godine. Umjesto toga, Cariad će početi raditi s Boschom i ažurirat će VW.OS v1.2 za Audi vodeći model.

Sve zvuči grozno, ali zapamtite, ovo je VW. The problematično lansiranje MQB platforme 2014. godine koštalo je tadašnjeg šefa proizvodnje VW-a posla nakon 24-godišnjeg staža u kompaniji i boravljenja na čelu Porschea. Problemi sa softverom sa kojima se ID.3 suočio pri lansiranju koštali su nekoliko rukovodilaca njihovog posla i ohrabrili odbor VW Grupe da revidira dužnosti generalnog direktora Herberta Diessa. MQB je došao dobro, a VW prodaje svaki ID.3 i ID.4 koji može napraviti. Svetom rimskom carstvu automobilskih kompanija nije strano saplitanje oko vlastitih velikih planova, ali obično stvari preokrenu. Ipak, moglo bi biti bodljikavih nekoliko godina unaprijed.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA