SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Prava ponuda: Grupa B Audi Sport quattro S1 E2 ide na aukciju

Ovaj legendarni Audi quattro S1 E2 jedan je od rijetkih u privatnim rukama i ima nevjerovatan pedigre.

The Grupa B era se smatra jednim od najuzbudljivijih vremena u istoriji relija. I ako postoji jedno vozilo koje je sinonim za ovo divlje, opasno razdoblje, to je ono Audi Sport quattro S1 E2. Ovo je mašina koja je dokazala da je pogon na sve točkove budućnost sporta, a njegov dolazak na scenu pokazao se kao ključni trenutak za reli timove i sam Audi.

U godinama nakon toga, legendarni status S1 E2 značio je da nije nedostajalo klonova i tribute automobila. Ali prilike da se kupi stvarni primjerak oružja su rijetke. Dakle, ako ste tip opreme koji ne može vidjeti dno vaših džepova? Pripremite se da budete srećni — jer a 1985 Audi Sport quattro S1 E2 je došao na prodaju.

Ovaj primjerak je jedan od rijetkih u privatnim rukama, a vozio ga je finski šampion u reliju Hannu Mikkola tokom Lombard RAC relija 1985. godine. Ispod haube se nalazi poznati redni petokrevetni motor, zajedno sa masivnim — i nažalost nazvanim — turbo punjačem koji je povećao snagu na 550 konjskih snaga. To je bila astronomska brojka za to vrijeme i omogućila je S1 E2 da puca od nule do 100 mph za samo 8,9 sekundi.

Nakon završetka takmičarskih dana za automobil, kupio ga je Audi kolekcionar Michael Gabel, koji nije bio zadovoljan time što ga je izložio. Umjesto toga, Gabel je dodao neke prefinjenosti – poput staklenih prozora – i zapravo je vozio automobil na ulici. Dakle, ako ste se ikada zapitali kako je cool biti bogati vozač koji ne mari za dodatnu opremu za pješake poput registarskih tablica? Odgovor je veoma, veoma kul.

Budući da je Ingolstadt napravio samo 20 S1 E2, a pet ih je prešlo most do Valhalle, to ovaj primjer čini nevjerovatno poželjnim. U ovom trenutku, na sajtu RM Sotheby’sa nema procena, tako da ćemo samo morati da vidimo šta će doneti kada čekić padne početkom sledećeg meseca. Ali jedno je sigurno – ova beba će vjerovatno dostići granicu od milion dolara skoro jednako brzo kao što će dostići 100 mph.

Fotografije: RM Sotheby’s

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA