SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Max Verstappen ostalim F1 timovima o Red Bull prekomjernoj potrošnji: ‘Drži jezik za zubima’

„Samo ćutite“, rekao je Verstapen Autosport pozivajući se na žalbe timova kao što su Ferrari i Mercedes.

Iako još nije donesena nikakva formalna odluka za FIA-u za bilo kakav potencijalni prekomjerni trošak u 2021. godini, izvještaji sugeriraju da upravljačko tijelo F1 ispituje Red Bull i Aston Martin zbog potencijalnih prekršaja.

Prošlogodišnji limit troškova bila je prva moderna kapa i postavila je ograničenja potrošnje na 145 miliona dolara za sezonu, smanjivši se ove godine na 140 miliona dolara i 135 miliona dolara za sezone od 2023. do 2025. godine.

AP

Ako bude proglašen krivim za kršenje ograničenja troškova, vjerovatno je da će se FIA ​​žestoko obrušiti na timove koji su prekršili. Prvo, zato što bi novi šef F1 Mohammed Ben Sulayem morao snažno kontrolisati ono što se uglavnom smatra najvećom greškom moderne F1: timovi koji troše više, pobjeđuju više. Drugo, bilo koje razvojne prednosti stečene prekomjernom potrošnjom vjerovatno neće nestati u roku od jedne godine. Dok F1 timovi prilagođavaju svoje automobile iz godine u godinu, svaka generacija suštinski novih automobila ostaje slična tokom uzastopnih sezona. Prekomjerna potrošnja od strane bilo kojeg tima koji razvija svoje trkaće automobile do 2022. godine, mogla bi biti od velike pomoći u narednim godinama.

Bez obzira na to, možda će biti teško spekulisati šta bi se moglo dogoditi ako bilo koji tim – Red Bull ili drugi – bude optužen za prekomjernu potrošnju prošle godine. Do sada je samo Williams kažnjen zbog kršenja ograničenja troškova, iako je kazna od 25.000 dolara bila za kasno prijavljivanje FIA-i. Ako budu optuženi za prekomjernu potrošnju, sumnjivim timovima će biti odobreno saslušanje, što bi moglo pomjeriti bilo koju odluku daleko nakon tekuće sezone koja se završava krajem novembra.

Šef McLarena Andreas Seidl rekao je za medije da angažiranje Red Bulla i Aston Martina naizgled nije u skladu s mjerama ograničenja troškova i natjerao je svoj tim da se naglas zapita kako su oba tima uspjela držati troškove pod kontrolom, a nudeći velike plate i beneficije novim zaposlenicima.

“Istovremeno je bilo, posebno iz dva tima, nevjerovatno agresivno zapošljavanje koje još uvijek traje, bacanje nevjerovatnih plata na stol i nuđenje nevjerovatnih paketa beneficija za kompanije gdje se svi pitamo kako je to moguće u ovom novom svijetu Formule 1 i našim ljudi nas očigledno izazivaju ako radimo sve kako treba na našoj strani”, rekao je Seidl, navodi se Sunday Express.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA