SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Ken Block: Electrikhana je ostvarenje sna

Uvođenje Audijevih kultnih reli automobila u budućnost bio je rad ljubavi za superzvijezdu Gymkhane, a entuzijasti su dobili robu.

Kada Ken Block se prvo udružio sa Audijem kako bi pomogao u razvoju električnih vozila, otkrio je da gledajući Grupu B — i legendarnu kompaniju S1 E2 — bilo je ono što ga je inspirisalo da postane reli vozač. Dakle, radeći s čarobnjacima Četiri prstena na Audiju S1 HOONITRON, a zatim ga koristeći da razore ulice Grada grijeha za ELECTRIKHANA video je ostvarenje sna. Čak i po Blockovim visokim standardima, najnoviji ulazak u njegovu seriju Gymkhana je nered za gledanje – a sada kada se dim slegao, on nam daje da zavirimo iza kulisa.

Naravno, nema sumnje da je HOONITRON nova školska mašina. Stoga je bilo zanimljivo vidjeti da su neke od tehnika koje su korištene za njegovu izgradnju starosvjetske. Konkretno govorim o tome da je prije nego što je finalna karoserija završena, prototip je izvajan u glini. S obzirom na to koliko se danas može uraditi sa 3D modeliranjem, izbor da se koristi fizički medij za masažu linija bio je zanimljiv.

Ali teško je raspravljati o rezultatima, i kako nas je James Bond naučio Skyfall, “Ponekad su stari načini najbolji.”

Kako objašnjava Bastian Rosenauer, glavni inženjer projekta HOONITRON, stvaranje električnog vozila visokih performansi sa nivoom manevrisanja koji Blok zahtijeva za njegove video zapise nije bio lak podvig. Naime, izuzetno kratko međuosovinsko rastojanje značilo je da je pronalazak mjesta za bateriju bio izazov. Očigledno je da je raspodjela težine – uz davanje stroja odgovarajućeg centra gravitacije – također bila veliki faktor. Pomalo nije iznenađujuće, Block opisuje gotov proizvod kao najnapredniji drift automobil koji je ikada vozio.

U ovom trenutku ostaje da se vidi šta je tačno sledeće za Hoonitron. Ali imajući u vidu činjenicu da Audi ide prema potpuno električnoj liniji i nema namjeru da ostavi na stranu svoje učešće u motosportu, možete se kladiti da će se neke od lekcija naučenih ovdje koristiti za izradu drugih kompleta za oružje. Možda ćemo jednog dana čak vidjeti da se Audi vraća u 24 sata Le Mansa sa električnim automobilom izdržljivosti…

Fotografije: Audi

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA