SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Jeste li znali da je motokros s prikolicom prava stvar?

Ako ima motor, onda se neko, negde, takmiči s njim. Ne samo na asfaltu, već i na zemlji. Iz nekog razloga, međutim, poput nas, vjerovatno nikada niste razmišljali o tome da bi motokros s prikolicom mogao biti stvar – nema veze sa najzabavnijim novim motosportom od tuk-tuk skupovi.

Sidecarcross, kako je službeno nazvan, je opskurni oblik trkanja koji se pretežno nalazi u srednjoj Evropi. Ovaj sport datira iz 1950-ih, prema Svjetsko prvenstvo u bočnom krosu, kada su domaće prikolice ugrađene na jednocilindrične bicikle i korištene za klupske utrke. Do 1960-ih, sidecarcross je prešao na dvocilindrične motocikle sa namenskim okvirima, a međunarodni događaji su postali uobičajeni. Stvari su zaista krenule 70-ih godina sa uspostavljanjem Evropskog prvenstva u bočnim kolima, a 1980. godine, prvo Svjetsko prvenstvo je održano od strane FIM-a — istog tijela koje vodi MotoGP.

Danas su bicikli za bočne prikolice svjetske klase uglavnom napravljeni od jednog okvira, a većina konkurenata iz 2022. koristi okvire holandskog dobavljača WSP. Motori su mnogo raznovrsniji, s opcijom od 1000 cc 4-taktni (1- ili 2-cilindrični), ili 750-cc 2-taktni, od raznih proizvođača i to. Neki pokreću motore poznatih kompanija kao što su Husqvarna i KTM, dok se drugi oslanjaju na malo poznate opcije kao što su Jawa i Zabel. The sportskim propisima nemojte specificirati ograničenje snage, tako kao kartingsnaga je vjerovatno ograničena time koliko često osjećate da želite da obnavljate motore.

Što se tiče proizvoda na stazi, to je isto kao trke s prikolicom na asfaltu, s jednim vozačem na biciklu, a drugim koji baca svoju težinu kako bi stvari držale uspravno. Veoma podsjeća na tuk-tuk trke, ali sa manjim timovima i pri većim brzinama. Izgleda užasno opasno, što s velikim terenima, uskim trkama, labavim podlogama, skokovima i činjenicom da se vozači moraju vješati sa strane svojih bicikala da bi napravili krivine – ali čini se da smrtni slučajevi i ozbiljne ozljede nisu posebno česte . To je vjerovatno zato što se čini da se polja prilično brzo šire, minimizirajući šanse za kontakt.

Sve u svemu, čini se kao još jedan novi način igranja u prljavštini. Dakle, neko drugi želi… družiti se?

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA