SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Felipe Masa razmatra da podigne tužbu protiv F1

2008 Formula 1 Svetsko prvenstvo je bilo srceparajuće za Felipe Massu. Nakon što je prešao liniju na finalnoj trci, rečeno mu je da je osvojio titulu, samo za Levis Hamilton da ga istrgne iz ruku nekoliko sekundi kasnije. Masa je izgubio titulu za samo jedan poen, a sada, 15 godina kasnije, razmišlja o tome da preduzme akciju.

Kako je izvestio Motorsport.com, Masa razmatra pravni izazov da poništi rezultat F1 Svetskog prvenstva 2008. Njegova zabrinutost je usredsređena na Veliku nagradu Singapura 2008. U događaju koji je nadaleko poznat kao „Krašgejt“, Nelson Pike mlađi je dobio instrukcije da se sruši kako bi izveo sigurnosni automobil kako bi pomogao u trci Fernanda Alonsa. Incident je uništio Masinu trku, a on je završio 13., daleko van bodova.

Nelson Pike mlađi se namerno srušio na Velikoj nagradi Singapura 2008. da bi pomogao saigraču Fernandu Alonsu. Incident je uništio Masinu trku, ostavivši ga da završi 13. van bodova. AP Images

Crashgate je prvi put privukao pažnju javnosti 2009. godine ubrzo nakon što je Reno izbacio Nelsona Pikea mlađeg kao vozača. Zbog ovog namjernog čina FIA je suspendovala dvogodišnju suspenziju za Reno F1 tim. Šef tima Flavio Briatore i tehnički šef Pat Simonds takođe su kažnjeni zbog svoje uloge u ovom slučaju. Kada je sve otkriveno, Masa je pozvao FIA da izbaci trku iz rekorda, što bi mu dodelilo šampionat 2008. po bodovima. Međutim , zbog FIA pravila, šampionat nije mogao biti poništen nakon što je održana ceremonija dodele FIA nagrada.

Međutim , novi komentari Bernija Eklstona oživeli su Masino interesovanje za osporavanje rezultata. Bivši supremo F1 je nedavno tvrdio F1 Insider da je bio svestan incidenta u Krešgejtu tokom sezone 2008, zajedno sa predsednikom FIA Maksom Mozlijem. Prema Eklstonu, stvar je u to vreme držana u tajnosti kako bi se izbegao štetan skandal. „Imali smo dovoljno informacija na vreme da istražimo stvar. Prema statutu, trebalo je da otkažemo trku u Singapuru pod ovim uslovima“, rekao je Eklston. Napomenuo je da bi, da je trka izbrisana iz rekorda, Masa bio svetski šampion.

Luis Hamilton slavi nakon pobede na Svetskom prvenstvu 2008. sa samo jednim bodom. Da je Velika nagrada Singapura izbrisana iz rekorda, Felipe Masa bi osvojio titulu. Getti Images

Govoreći sa Motorsport.com, Masa je primetio da su Ferarijevi advokati 2009. godine istražili stvar. U to vreme, ustanovili su da pravila FIA znače da šampionat ne može biti osporen nakon ceremonije dodele nagrada. „Ali posle 15 godina čujemo da je [ex] Vlasnik kategorije kaže da je saznao 2008. godine, zajedno sa predsednikom FIA, a oni nisu uradili ništa, da ne okaljaju ime F1“, rekao je Masa.

Brazilski vozač je nestrpljiv da ispravi rekord, čak i ako veruje da je to daleko. „Nameravam da proučim situaciju; proučim šta kažu zakoni i pravila. Moramo da imamo ideju šta je moguće učiniti“, rekao je Masa Motorsport.com. Priznajući da mnoge jurisdikcije ne bi dozvolile bilo kakvu akciju 15 godina nakon toga, on se ipak nada da će „pravda“ poništiti rezultat.

Masa tek treba da razgovara sa svojim bivšim timom o tome. Nejasno je da li bi Ferari podržao takav izazov; Vožnja je zatražio komentar i ažuriraće se u skladu sa tim.

Sve u svemu, FIA se pokazala nevoljnom da ispravi čak i to najočigledniji i najneverovatniji rezultati prvenstva poslednjih godina. Teško je zamisliti da se organizacija voljno angažuje sa Masom u tom pogledu. Druga stvar je da li Brazilac može da postigne da se nešto desi na sudovima, ali se sumnja da će širi konsenzus biti da je pse koji spavaju najbolje ostaviti da lažu.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA