SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Dodge Charger Daytona SRT Concept dobija nadogradnje za SEMA

Ako postoji jedna poruka Dodge je konstantno pokušavao da ojača u proteklih nekoliko decenija, to je jedan od mišića. Od ponovnog rođenja Hemi motora do novog predstavljanja njegovog trenutnog apogeja pod brendom Hellcat, Stellantis je jasno pozicionirao Dodge kao eminentnog moćnog posrednika u Sjedinjenim Državama. I to se vjerovatno neće promijeniti jer Dodge prelazi s benzina na električnu energiju, o čemu svjedoči Punjač Daytona SRT Concept koji se klanjao preko ljeta. Dodge još uvijek prilagođava skoro sve o konceptu, od boja unutrašnjosti i eksterijera inspirisane retro zvukom njegovog takozvanog Fratzonic komornog izduvnog sistema. Najnovija iteracija će debitovati ove sedmice na SEMA Show u Las Vegasu.

Najprepoznatljivija promjena na Punjač Daytona SRT Concept je njegova Stryker crvena boja eksterijera. Ali dok cijenimo promjenu nijanse, mnogo je važnija najava pristupa „stepenicama“ elektrificiranim nivoima snage. Prvo, imajte na umu da Dodge naziva ovih „devet mogućih izlaznih snaga za koncept potpuno električnog mišićnog automobila“, tako da ih ne treba uzeti kao konačne brojke. Ali Dodge se obavezao da će prikazati tri nivoa električne energije SEMA. Prva dva su bazirana na 400-voltnom sistemu sa izlaznim nivoima od 340 kilovata (456 KS) i 440 kilovata (590 KS). Treći nivo je „još nenajavljen, fabrički isporučen, 800-voltni SRT Banshee pogonski paket.“ Možda je koincidencija da su 340 i 440 dva klasična motora Dodge mišića automobila, ali vjerovatno nisu.

To su osnovni nivoi snage, a Dodge planira ponuditi komplete za nadogradnju zahvaljujući direktnoj konekciji u kući aftermarket ruku. Za model od 340 kW predložene su dvije takozvane eStage, koje povećavaju snagu na 370 kW (495 KS) ili 400 kW (535 KS). Nivo od 440 kW ima komplete od 470 kW (630 KS) i 500 kW (670 KS). Svaki eStage uključuje „kristalni“ ključ koji se spaja u instrument tablu i vezan je za VIN vozila, što omogućava dodatnu snagu.

Primijetit ćete da Dodge ne govori o konjskim snagama zbog svojih najviših električnih performansi. Paket pogona SRT Banshee od 800 volti će zaista ponuditi Direct Connection nadogradnje, što dokazuje oznaka na blatobranima „Stage 2“ na konceptu SRT, 18-inčni Direct Connection lagani konceptni točkovi od karbonskih vlakana i, što je možda još privlačnije, Radijali otpora od 305 mm na sva četiri ugla. Zapamtite, ovaj EV šalje snagu na sva četiri točka, a mi očekujemo neka zaista smiješna mjerenja – četverocifreni nivo konjskih snaga? — iz predstojećeg serijskog automobila ovo nagovještava.

Još jedna jedinstvena karakteristika Charger Daytona SRT Concepta je Fratzonic komorni auspuh. Dodge kaže da su svi zvukovi izduvnih gasova u osnovi uzrokovani kretanjem zraka i da se ista vrsta podešavanja koja se radi s unutrašnjim sagorijevanjem može obaviti i sa njegovim EV. Kako bi pomogao da se to uradi kako treba, Dodge poziva ljude koji se pojave na svom štandu u SEMA-i kako bi čuli razne melodije, a zatim ih rangirali i ocijenili.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA