SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audijev šef dizajna: Buduća vozila će biti ‘manje agresivna’

Ne brinite, jer mišljenje šefa dizajna o Audijevom konceptu activesphere ukazuje da je „agresivan“ otvoren za tumačenje.

Prije dvije sedmice, šef Audi dizajna Marc Lichte nagovijestio je da Ingolstadt razmatra izrada električnog terenca trebalo je da se takmiči sa vrhunskim ponudama kao što su Land Rover Defender i Mercedes-Benz G-Klasa. Sada, Lichte je otkrio više o tome šta se sprema za budućnost četiri prstena — i sigurno će izazvati diskusiju među entuzijastima. Jer u razgovoru sa našim prijateljima preko bare u Top Gearrekao je da će novi dizajni kompanije biti „mekši, prijateljskiji“ i „manje agresivni“.

Međutim, prije nego što svi izvučemo vile, pogledajmo kako on gleda na Audijev novi koncept aktivne sfere:

Mislim da ovaj auto nije agresivan, već suprotno. Vrlo je mekan, vrlo prijateljski, vrlo… nema ivica na vanjskom dizajnu.

U redu, postoji donji sloj koji je zaista hrapav, ali želimo ovo vizualizirati, zar ne? Vidim, općenito, dizajn automobila će postati prijateljskiji. Kod Audija definitivno. Ali ja to vidim kao trend općenito. Mekši, druželjubiviji, manje agresivni.

OK, pa ne znam za tebe? Ali dok bi linija krova mogla biti glatka, generalno, mislim da koncept activesphere izgleda prilično agresivno. Tako da ne mislim da smo u opasnosti da Audi učini da svi njegovi nadolazeći proizvodi izgledaju kao žele. Ako želite vozilo sa zaista “prijateljskim” limom, vjerovatno vam je ipak bolje da se odlučite za Miatu treće generacije ili Dodge Neon. Prilično je teško nadmašiti te dvije vožnje kada su u pitanju tople i nejasne vibracije.

Kako intervju odmiče, Lichte objašnjava da će Audijev zaokret prema potpuno električnoj liniji omogućiti mnogo više slobode kada je u pitanju njegov dizajn, što ima puno smisla. Jer motori sa unutrašnjim sagorevanjem, osim što proizvode – ponekad namerno strašne – buke, takođe trebaju velike rešetke i sisteme za ventilaciju da bi bili hladni. A poslednjih godina, ti elementi su preuveličani da bi vozilima dali agresivnu prisutnost.

Ponekad proizvođači automobila čak idu tako daleko dodati lažne otvore za ventilaciju, i što se manje govori o tome, to bolje. Dakle, lako je shvatiti zašto bi dizajneri bili oduševljeni prilikom da ih se odreknu, i kao rezultat toga, naprave ljubaznije, nježnije automobile.

Najzanimljiviji dio intervjua mogao bi biti onaj gdje Lichte navodi rat u Ukrajini kao razlog zašto će agresivni dizajni pasti u nemilost. I dok bi to moglo biti istina na evropskom tržištu, kad bih imao neki savjet da mu dam? Upozorio bih da ne mislite da će trenutni rat, čak i onaj tako dobro pokriven kao onaj u Ukrajini, učiniti sve da zadovolji želju Amerikanaca za agresivnim vozilima. Uostalom, Sjedinjene Države su bile u ratu tokom velike većine svog postojanjatako da je malo kratkovido misliti da će ovaj sukob imati bilo kakav mjerljiv uticaj na ukus stanovništva.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA