SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

2024 Audi Q8 E-Tron i SQ8 E-Tron First Drive: Novo ime, bolji domet i više zabave

LANZAROTE, Kanarska ostrva — 2024 Audi Q8 E-Tron danas ulazi u potpuno drugačiji električni svijet nego kada je bio u prodaji kao E-Tron 2019. Kupci imaju više luksuznih EV-a na izbor nego ikada, sa BMW iX, Mercedes-Benz EQE SUV i Rivian R1S između ostalih ovdje da se pridružite Audi u krađi kriške Teslina pita.

Još 2019. godine, mi najavio E-Tron kao jednostavno luksuzni Audi, ali električni. To je sve Q7 ili Q8 kupci su navikli, ali u električnom paketu. Ako vam se svidjelo zbog ovoga, odlično! Ništa od toga se nije promijenilo za Q8 E-Tron. To je plug-and-play koliko EV dobija, bez trikova ili čudnih isključenja u vezi sa načinom na koji vozi. Čak i dizajn odaje vibracije „Kunem se da sam normalan“.

Naravno, stvarnost posjedovanja EV-a je drugačija od obične vožnje do trgovine i nazad. Od prvobitnog lansiranja E-Tron-a, Audi nam kaže da je briga broj 1 njegovih kupaca bila domet — E-Tron je došao na svijet sa samo domet od 204 milje sa punim punjenjem. Minor ažuriranja doveo je ovu cifru do 226 milja za 2023. modelsku godinu, ali Q8 E-Tron iz 2024. pokušava da stavi u krevet sve brige o rasponu. Dok EPA brojke još nisu dostupne, Audi kaže da je njegov cilj da konačni broj „počne sa 3“, što znači da će SUV biti dobar za više od 300 milja dometa. Očekujte vraća se Sportback verzija će biti nešto bolja od SUV-a zbog svoje prirodno ugodnije aero-friendly siluete.

Kako Audi to postiže? Ukratko, više snage baterija paket i brojna poboljšanja efikasnosti. Ranije je E-Tron imao bateriju od 95 kilovat-sati sa upotrebljivim kapacitetom od 89 kWh. Q8 E-Tron donosi novu bateriju od 114 kWh sa upotrebljivim kapacitetom od 106 kWh. Audi je povećao kapacitet baterije bez povećanja fizičkog otiska paketa, omogućavajući mu da zadrži istu platformu kao i prije. Ova veća gustoća energije postiže se tehnologijom slaganja baterija, što je novo za E-Tron, a za prave štrebere baterija, primijetit ćemo da Audi sada koristi prizmatične baterije umjesto ćelija torbice koje se koriste kada je E-Tron počela proizvodnja.

Trebali biste očekivati ​​povećanje dometa za otprilike 19% samo zahvaljujući većoj bateriji, a to je prije nego što uzmete u obzir poboljšanja efikasnosti napravljena za Q8 E-Tron koja će mu pomoći da pređe liniju do 300 milja. Veliko poboljšanje je novi zadnji električni motor za Q8 E-Tron 55 — imajte na umu da se sljedeće ne odnosi na SQ8 E-Tron. Broj namotaja statora u ovom motoru je povećan na 14 umjesto 12 namotaja u prethodnom motoru. Laički rečeno, ovo na kraju omogućava Audiju da zadrži istu izlaznu snagu kao prije, ali koristi manje energije. Audi je takođe promenio način na koji se snaga raspoređuje na svaku osovinu za svoj sistem pogona na sve točkove. Ranije je E-Tron koristio prednji motor za krstarenje istom brzinom. Sada koristi noviji, efikasniji zadnji motor za krstarenje, što dovodi do veće efikasnosti u ovoj vrsti vožnje. Naravno, prednji motor će se uključiti čim je potrebna dodatna vuča, i uvijek daje snagu kada je automobil u „Dynamic“ ili „S“ modovima.

Osim pogonskog sklopa, Audi je skrenuo pažnju na to da Q8 E-Tron učini klizavijim kroz zrak od E-Tron-a. Prvo, implementirana je nova donja usisna rešetka i ima roletne na električni pogon. Ovo se otvara prilikom hlađenja komponenti pogona i kočnice je neophodan, ali inače ostaje zapečaćen tokom vožnje. Novi dizajn vazdušne zavese, u kombinaciji sa novim spojlerima na točkovima, takođe radi na smanjenju otpora vazduha. Novi spojleri su mnogo veći nego ranije kako bi bolje usmjerili strujanje zraka oko guma, a Audi pripisuje polovinu povećanja aero efikasnosti Q8 Sportback E-Tron – ukupno koeficijent otpora od 0,27 u odnosu na stari modela 0,29 — samo za ove.

Što se tiče digitalni bočni retrovizori vidite u automobilima eurospecifikacije koje smo testirali, oni još uvijek neće doći u Sjedinjene Države u skorije vrijeme prema državnim propisima. Oni predstavljaju još jedno smanjenje otpora za 0,02, ali nakon što ih isprobamo tokom dva dana, neće nam nedostajati. Više vremena u poznatom okruženju i različiti vremenski uslovi mogli bi pomoći procesu adaptacije, ali promjena perspektive potrebna za korištenje ekrana bila je zabrinjavajuća. Zahtijeva ponovnu obuku mozga, a čak i ako stignete tamo, pogled je ugrožen u odnosu na obično ogledalo tako da ne možete podesiti položaj ili ugao glave da biste dobili dodatnu vidljivost – ono što vidite na ekranu je ono što dobijaš. Ipak, žuti i crveni obrisi oko ekrana za informacije o mrtvim kutovima su od pomoći.

Još jedna velika tačka promene sa E-Tron na Q8 E-Tron je u šasiji i upravljanju. E-Tron je imao preveliku težinu i glomazan, pa su napravljena brojna ažuriranja kako bi se osjećao agilnije i bolje upravljao. Najuočljivija promjena je upravljanje. Audi kaže da je omjer smanjen sa 15,8:1 na 14,6:1, čime se smanjuje ulaz upravljača neophodan da automobil promijeni smjer. Dodatno, prisutan je novi i čvršći ležaj prednje osovine, a Audi kaže da to pomaže poboljšanju povratnih informacija i osjećaja upravljanja. Upravljanje je zaista teže u „Dynamic“ modu nego prije, ali ne previše. Kao završni dodir, vazdušno ogibljenje i ESC sistemi su potpuno ponovo podešeni da odgovaraju automobilu koji treba da menja pravac na brži i oštriji način.

Sve su to male promjene, ali krajnji rezultat je korak boljitak u odnosu na E-Tron. Da, Q8 sa 408 konjskih snaga i obrtnim momentom od 490 funti-stopa i dalje imaju zadatak da vuku teški blok metala koji se približava 6.000 funti, ali taj teški blok metala je željniji i voljniji da trči gore-dolje planinskim putem bez da se osjeća tužno. mjesta. Ne očekujte da će se Q8 E-Tron ponašati kao Cayenne ili drugog sportsko fokusiranog SUV-a i nećete biti razočarani. Sada, vozi SQ8 E-Tron sa svojih 496 konjskih snaga i 718 funti-stopa obrtnog momenta, a osmijeh će vam se možda početi širiti licem.

SQ8 E-Tron je predvidljivo imao revidirano podešavanje zračnog ovjesa, amortizera i šasije u odnosu na obični E-Tron, ali ono od čega SQ zaista dobija svoju agilnost je konfiguracija tri motora koja uključuje dva stražnja motora za pravi vektor obrtnog momenta i bolju ravnopravnost. linijsko ubrzanje. Provucite SQ8 E-Tron kroz nekoliko ukosnica i nemoguće je propustiti razliku između njega i Q8 E-Tron. Spoljni zadnji točak SQ8 E-Tron pruža više obrtnog momenta od unutrašnjeg, čime vas izbacuje u krivine na način koji niste očekivali od tako velikog, teškog SUV-a. Tri-motor EV se još uvijek rijetko mogu naći Tesla i uskoro Lucid praveći ostale (osim ako ne računate četiri motora Rivians), tako da bi entuzijasti trebali krenuti pravo ovdje ako razmatraju Q8 E-Tron liniju.

Ono što je posebno lijepo u vezi s gore navedenim poboljšanjima je to što nijedno od njih ne smeta da Q8 E-Tron bude jedan od najudobnijih i najluksuznijih kruzera koje možete kupiti. Audi kaže da je uspeo da dizajnira ovu dvojnost tako što je razliku u režimima učinio većom i očiglednijom za vozača. Uz to, čak je i vožnja SQ8 E-Tron u Dynamic modu sa zračnim ovjesom u niskoj postavci super udobna. Ovo je luksuzni auto prvo, a drugo sportski SUV.

Njegova raskošna i super tiha kabina čini ga idealnim vozilom za putovanja, iako maksimalna brzina od 150 kW za brzo punjenje starog E-Tron-a stavlja ga iza krivine. Q8 E-Tron povećava ovu maksimalnu brzinu na 170 kW — Audi obećava istu krivulju punjenja kao i prije — što bi trebalo malo smanjiti vrijeme punjenja. Međutim, konkurenti, uključujući BMW iX, Mercedes EQ modeli i mnogo toga druga EV još uvijek nadmašuju Q8 E-Tron za brzinu punjenja. Audi kaže da očekuje zaustavljanje punjenja kada od 10-80% napunjenosti pređete na oko 31 minut.

Visiti unutar Q8 E-Tron tokom tih zaustavljanja je barem odlično mjesto za opuštanje. Nema velikih promjena osim nekih boja i ažuriranja opreme, ali ni kabina ispunjena tehnologijom nije baš željela ništa novo. Njegova informativno-zabavna postavka sa dva ekrana i digitalni klaster rade brzo i imaju prekrasnu grafiku.

Ono gdje Q8 E-Tron izgleda i osjeća se najsvježije je vani. Audi debituje sa gomilom novih brendova, uključujući njegov ravni/svetleći logo sa četiri prstena, laserski urezanu oznaku modela na B stubu i novu oznaku pozadi. Nemojte da vas zbuni ako vidite Audi Sport crveni romb na više modela nego samo na modelima S i RS, jer čak i Audiji sa S-Line paketom izgleda sada ga dobiju. Kako bi prešao sa E-Tron na Q8 E-Tron, Audi je automobilu dao novi prednji kraj, fensi novi digitalni Matrix LED prednja svjetla (koja neće biti dostupna u Sjedinjenim Državama još neodređeno vrijeme) i novi dizajn stražnjeg poklopca. S modeli dobijaju sjajan aluminijumski izgled, ali možete odrediti zatamnjeni paket ako više volite skriveniji izgled. Ipak, ne postoji loš način za specifikaciju ovog automobila. To je jedan EV uglađenog izgleda, a kontinuirano prisustvo i SUV-a i Sportback-a znači da čak možete odabrati svoju vlastitu avanturu na krovu.

A ako se pitate zašto se ime promijenilo, Audi kaže da je to zato što ovaj model stavlja tamo gdje mu je mjesto u liniji, na samom vrhu kao vodeći model u istom smislu u kojem je Q8 na plin vodeći model. Običan stari “E-Tron” je korišten za lansiranje brenda kao marketinška vježba na isti način na koji je “Quattro” korišten kao model, ali je kasnije korišten kao naziv za kompanijski sistem pogona na sve kotače, Audi kaže nam. Sada kada ljudi znaju da „E-Tron“ znači „električni Audi“, kompanija veruje da je vreme da se E-Tron ubaci u liniju na isti način kao i drugi Audi modeli sa brojevima koji označavaju njihovo mesto.

Očekuje se da će cijene za Q8 E-Tron porasti, ali ne pretjerano, kako bi se osiguralo da ostane konkurentan – prisustvo poreskog kredita za EV za kupce je malo vjerovatno. U korak sa sjajnim novim BMW iX, Mercedes-EQ SUV vozila ili bilo koji novi EV od temelja nije lako, ali Q8 E-Tron se predstavlja kao odlična alternativa, posebno ako te druge opcije nisu po vašem vizualnom ukusu. Sa dometom od 300 milja, značajno poboljšanom dinamikom, elegantnim novim stilom i svim luksuzima koje smo voljeli prije, Q8 E-Tron i SQ8 E-Tron daju mnogo teže argumente za vaš novac nego što je to ikada činio originalni E-Tron.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA