SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Vrijeme je da promijenite svjećice? Uradi to sam ovaj put.

Sa svim nevjerovatnim komponentama i vještim procesima obrade koji su potrebni za izgradnju modernog motora. Proces sagorijevanja počinje mješavinom porculana i metala. Svjećica je najvažniji dio sistema za paljenje vašeg automobila, to je ono što stvara iskru za paljenje mješavine goriva i zraka kako bi se stvorila snaga za kretanje vašeg automobila.

Glavna svrha svjećica je da proizvedu iskru za paljenje mješavine zraka i goriva u cilindru kako bi se proizvela ta snaga.

Uprkos inženjerskom čudu porculana, čelika i drugih plemenitih metala koji se nalaze u svjećici, inženjeri nisu uspjeli spriječiti habanje. S vremenom će se elektroda svjećica istrošiti, što zahtijeva da promijenite svjećice kako bi vaš motor radio glatko i efikasno.

Kako rade svjećice?

Kroz mnoštvo komponenti kao što su zavojnica za paljenje, rotor za paljenje, kapica razdjelnika, žice svjećica, svjećica je ta koja dovršava posao stvaranja iskre.

Krajnji dio svjećice poznat kao elektroda ima određeni zračni razmak prije nego što dođe do uzemljenja. Komponente koje sam gore spomenuo stvaraju veliki napon i kada sistem paljenja to naredi, napon skače preko razmaka svjećice i stvara iskru. Ova iskra uzrokuje sagorijevanje mješavine zraka i goriva i tjera klip prema dolje.

Svaki put kada se svjećica pali, stvara malu količinu habanja između dvije elektrode. S vremenom to uzrokuje erodiranje elektroda. Ako se ostavi dovoljno dugo, svjećica neće ispravno paliti, što će rezultirati lošim performansama ili možda uopće neće paliti.

Svjećica sa svim navedenim dijelovima

Zbog toga je važno osigurati da promijenite svjećice kada to zahtijeva proizvođač vašeg motora. Ovu vrstu informacija možete pronaći pomoću google pretrage ili dobre kvalitete automobilski servisni priručnik.

Koliko često mijenjati svjećice?

Svjećice morate mijenjati između 40.000 – 100.000 milja. Ovo je velika razlika, ali ovisi o vrsti elektrode svjećice koju vaš motor koristi.

Jednostavan bakreni utikač traje oko 40.000 milja, dok novi materijali utikača kao što su platina, iridijum, pa čak i dvostruka platina mogu trajati i do 100.000 milja. Dakle, kako ćete znati da li je vaše vozilo spremno za zamjenu svjećica?

Mnogo je stvari koje se mogu dogoditi ako ne promijenite svjećice. Međutim, ako se pobrinete da slijedite odgovarajuće preporuke proizvođača o zamjeni svjećica, to se nikada ne bi smjelo dogoditi.

Kada biste trebali promijeniti svjećice?

Razumljivo je odlaganje određenih važnih koraka u rasporedu održavanja vaših vozila zbog malog budžeta, ali zamjena svjećica kada je to potrebno treba biti prioritet. Postoje mnoge prednosti u osiguravanju ispravnog održavanja vašeg vozila, najveći razlog za mene je to što nikada ne ostanem nasukan na ivici puta.

Simptomi neispravnih svjećica

 • Ponekad ćete primijetiti da se motor vašeg automobila više ne pokreće lako. Može proizvesti grub zvuk ili ubrzanje može biti sporije, posebno po hladnom vremenu.

 • Vaš automobil može imati preskakanje paljenja kada su svjećice stare ili istrošene. Preskakanje paljenja je cilindar koji ne pali ispravno, preskakanje paljenja može uzrokovati smanjenu snagu. Na primjer, ako motor s četiri cilindra ima jedan cilindar koji ne pali, to može smanjiti snagu motora za 25%

Ako se vaš motor trese, radi grubo ili pokazuje smanjenu snagu, to može ukazivati ​​na prestanak paljenja motora. Lampica kontrolnog motora može treptati u ovom slučaju. Dobra je ideja da razmislite o zamjeni starih svjećica novim svjećicama u takvom trenutku kako biste popravili preskakanje paljenja i poboljšali ekonomičnost goriva.

 • Zavojnica paljenja može pokvariti ako odlučite da vozite svoje vozilo sa istrošenim svjećicama. Zavojnica za paljenje generiše veliki impuls napona za stvaranje iskre. Ako su svjećice istrošene, to uzrokuje da zavojnica paljenja proizvodi veći napon, smanjujući njegov vijek trajanja.

Prednosti zamjene svjećica:

Zamjena svjećice može donijeti određene prednosti koje uključuju sljedeće:

 • Nove svjećice održavaju nesmetan rad vašeg motora. Ovo će osigurati da vaše vozilo radi jednako dobro kao i na dan kada je izašlo iz fabrike. Ovo će rezultirati manjim gubitkom gasa, manjom emisijom izduvnih gasova i povećanom snagom.
 • Nove svjećice su najbolji prijatelj vašeg vozila sa katalizatorom. Čak i jedan prestanak paljenja može izbaciti dovoljno goriva u izduvne gasove vozila da može uzrokovati oštećenje katalizatora. Punjenje neizgorelog benzina u komori za sagorevanje će na kraju izazvati topljenje katalizator. To će rezultirati računom za popravku koji daleko premašuje cijenu jednostavne zamjene svjećica.

Alati potrebni za završetak posla

Ako ste zabrinuti za alate koji će vam trebati za promjenu svjećica kod kuće, imamo kompletnu listu alata za zamjenu svjećica za vas. Prije nego što počnete, provjerite nedostaje li u vašoj kutiji s alatima neka bitna oprema!

Okretna utičnica svjećice

Posebna okretna svjećica je napravljena odgovarajuće veličine kako bi se osiguralo da može stati na uska mjesta za uklanjanje svjećica. Može se koristiti s produžnom šipkom za dohvat do teško dostupnih svjećica.

Kliješta za izvlačenje svjećica

Alat za uklanjanje čizme svjećice za uklanjanje poklopca svjećice

Čizme za svjećice mogu se vremenom zaglaviti za svjećicu. Direktnim povlačenjem poklopca svjećice može doći do oštećenja žica. Kliješta za svjećice pomoći će vam da uklonite gumeni poklopac bez nanošenja štete, pazeći da možete ponovo koristiti žice svjećice.

Mjerač razmaka svjećica

Morate razmaknuti nove svjećice prema uputama proizvođača prije nego što ih instalirate. Vidjet ćete da su svjećice dostupne za moderna vozila već izbačene iz kutije. Uvijek predlažem da ih provjerite mjernim mjeračem prije nego što ih instalirate. Mjerač razmaka svjećice je umetnut između elektrode za uzemljenje i središta svjećica kako bi se formirao potreban razmak.

Torque Wrench

Ispravno zategnute svjećice smanjuju rizik od velikih oštećenja motora. Možete koristiti moment ključ (ili nasadni ključ) da zategnete svjećice na ispravan zakretni moment bez preteranog zatezanja.

Wire Loom Spacers

Svjećice se postavljaju na udaljenosti kako bi se spriječilo prelaženje, odstojnici za žičani razboj pomažu u usmjeravanju žica svjećica kako bi se ovaj posao obavio. Većina vozila kojima je to potrebno ima ih već opremljene u motornom prostoru. Samo pazite da ih ne izbacite kada skidate stare svjećice.

Anti-seize

Čak i jedna kap sredstva protiv zagrijavanja na navojima svjećice pomoći će spriječiti da se svjećici trajno zalijepe za navoje glave cilindra. Budite oprezni, korištenje anti-seize može utjecati na proceduru okretnog momenta. Koristite oprezno.

Mast za prtljažnik svjećica

Nanesite veliku količinu ove dielektrične masti za prtljažnik prije ugradnje poklopca svjećice. Štiti komponente za paljenje motora sprečavajući preskoke visokog napona.

Koraci za zamjenu vlastitih svjećica

Zamjena vlastitih svjećica će zahtijevati između 1-4 sata ovisno o vozilu. To će uštedjeti pozamašan iznos koji biste inače potrošili u lokalnoj garaži da obavite ovaj posao.

Preporučujemo vam da kod sebe držite priručnik za vlasnike vozila ako to radite prvi put. Nakon što promijenite nekoliko setova svjećica slijedeći ispravnu proceduru, počet ćete se osjećati sigurnije.

Slijedite ovaj poseban redoslijed kako biste bili sigurni da vaša procedura zamjene svjećice prođe dobro:

 • Skinite poklopac motora ako je opremljen i označite svu opremu koju uklonite s motora prilikom uklanjanja. Ispuhnite pakete zavojnica za paljenje, svjećice i žice kako biste spriječili da prljavština padne u cilindre prilikom uklanjanja svjećica.
 • Pratite lokaciju svjećica i uklonite poklopac svjećice. Ako je potrebno, upotrijebite kliješta za svjećice da ih uklonite kako biste spriječili bilo kakvo oštećenje koje možete uzrokovati.
 • Pronađite utičnicu odgovarajuće veličine i postavite je preko utikača. Okrenite da olabavite i uklonite.
Utičnica i produžetak svjećice uklanjaju svjećicu
 • Koristite specifikacije proizvođača da otvorite nove svjećice prije ugradnje. Gurnite mjerač razmaka između dvije elektrode, tako da se žica lagano vuče između njih. Otvorite ga ako je razmak premali i lagano kucnite bočnu elektrodu ako je razmak prevelik. U ovom trenutku, ako je potrebno, koristite smjesu protiv zaplitanja.
 • Ugradite svjećicu rukom u glavu cilindra, pazeći da ona glatko ulazi. Ako je zategnuta, možda ukrštate svjećicu, uklonite je i pokušajte ponovo.
 • Korištenje moment ključa i specifikacije zakretnog momenta svjećica proizvođača. Zategnite svjećicu na ispravnu specifikaciju.
 • Nanesite tanak sloj dielektrične masti unutar poklopca svjećice prije nego ugradite žicu svjećice. Olakšava skidanje prtljažnika kada je potrebno i sprječava preskakanje paljenja. Vratite zavojnicu za paljenje dok držite električni konektor zavojnica i pričvrsni vijak.

 • Vratite sve uklonjene komponente i poklopac motora. Pokrenite motor i provjerite da lampica check engine ne svijetli i da motor radi glatko.
 • Otvorite fino hladno pivo. (Ovo je, na kraju krajeva, jedan od najboljih dijelova posla.)

Savjeti za početnike

Određeni savjeti će olakšati proces zamjene svjećica u starim i modernim automobilima; neke od njih su kako slijedi:

 • Prije uklanjanja bilo kojeg dijela iz motora, trebali biste moći identificirati dio motora.
 • Neki sistemi imaju gumene čizme i opruge koje se mogu skinuti. Možda ćete morati da ih izvadite kliještima i zamijenite ih novim dijelovima prije ponovnog postavljanja.
 • Držite produžetke različitih dužina s okretnim elementom kako biste mu pomogli da dosegne inače nedostupna teško dostupna područja.
 • Svjećice većine motora nisu baš dostupne. Zbog toga, kompaktniji automobilski motori zahtijevaju više sile i snage da izbace svjećice. Ipak, sve svjećice se mogu ukloniti i zamijeniti odgovarajućom količinom psovke i bacanja alata.
 • Kada koristite smjesu protiv zagrijavanja na navojima svjećica, pazite da svjećice pravilno zategnete. Anti-zaglavljivanje može uzrokovati da svjećice postanu zategnute više nego što bi trebale biti.

Koliko promijeniti svjećice

Troškovi zamjene svjećica mogu se dosta promijeniti ovisno o vozilu i motoru. Neki motori sa četiri cilindra zahtijevaju najviše 1 sat rada, a bakrene svjećice koštat će otprilike 200-300 dolara, ovisno o stopi rada u trgovinama.

V-8 motor koji je opremljen sa dvije svjećice po cilindru, Hemi motor u Dodgeu, na primjer, može koštati do 800 dolara za kompletno podešavanje.

Neki motori također zahtijevaju uklanjanje usisnog razvodnika kako bi dobili pristup za promjenu svjećica, što također može povećati cijenu za promjenu svjećica na tom vozilu.

Mnogo je stvari koje mogu promijeniti cijenu. Ako ćete ovu popravku obaviti od strane mehaničara, pobrinite se da dobijete ponude sa više lokacija kako biste bili sigurni da nećete biti iskorišteni.

Oduzmi:

Dok troškovi popravke svakodnevno rastu; Odvojite nekoliko sati i naučite kako promijeniti svjećice da biste uštedjeli dodatni novac može zaista smanjiti vaše troškove posjedovanja vozila.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA