Indeks Manheim ponovo opada kako tržište polovnih vozila usporava - remarketing

Polovno tržište ove godine ima mnogo normalnije uslove snabdijevanja. U stvari, tržište polovnih je bilo preopterećeno većim dijelom godine.

Foto: Bobit

 

Veleprodajne cijene polovnih vozila (na bazi mješavine, kilometraže i sezonski prilagođene) pale su 3% u septembru u odnosu na avgust, čime je indeks vrijednosti polovnih vozila u Manheimu 204,5, što je pad od 0,1% u odnosu na godinu dana ranije, izvijestio je Cox Automotive 7. oktobra.

Nekorigovana promjena cijena opala je za 2,1% u septembru, dovodeći je do pada od 2,3% u odnosu na prethodnu godinu. Septembar 2022. je bio prvi mjesec od maja 2020. u kojem su veleprodajne vrijednosti opadale iz godine u godinu.

“2022. je bila godina vraćanja nekih od velikih povećanja u 2021. kada su u pitanju veleprodajne vrijednosti polovnih vozila,” rekao je glavni ekonomista Cox Automotive Jonathan Smoke u saopštenju za javnost. „Vozila ponovo amortizuju imovinu. Gledajući kumulativne padove ove godine, značajno smo pali i sada očekujemo da ćemo godinu završiti sa padom od skoro 14% u decembru. Ovakav pad nismo vidjeli od početka pandemije i početka Velike recesije.”

U septembru su vrijednosti Manheim Market Reporta (MMR) zabilježile padove veće od normalnog koji su bili konstantni tokom mjeseca, što je kulminiralo ukupnim padom od 2,5% trogodišnjeg indeksa u posljednje četiri sedmice. MMR je alat za procenu koji koriste desetine hiljada pošiljalaca i dilera vozila za procenu miliona zamena svakog meseca. Dizajniran je da bude veoma stabilan i da izbegava preterano reagovanje na kratkoročne uspone i padove na tržištu kako bi obezbedio tačnu meru procene vozila bez obzira na tržišne uslove.

Tokom septembra, dnevno zadržavanje MMR-a, što je prosječna razlika u cijeni u odnosu na trenutni MMR, u prosjeku je iznosilo 98,4%, što znači da su tržišne cijene bile ispod vrijednosti MMR-a. Prosječna dnevna stopa konverzije prodaje blago se smanjila na 49,2%, što je ispod uobičajene za to doba godine. Na primjer, stopa konverzije prodaje iznosila je u prosjeku 52,1% u septembru 2019. Niža stopa konverzije ukazuje na to da su u mjesecu kupci imali više pregovaračke moći nego što se obično vidi za to doba godine.

Samo tri od osam glavnih tržišnih segmenata zabilježile su desezonirane cijene koje su u septembru bile više u odnosu na prethodnu godinu. Najveći rast su imali kompaktni automobili od 5,9%, a zatim kombiji i pikapovi, od kojih su oba porasla za 0,8%. Cijene preostalih pet segmenata bile su znatno ispod prosjeka u industriji, dok su cijene automobila srednje veličine bile minimalno niže. U odnosu na avgust, performanse svih osam glavnih segmenata su smanjene. Automobili pune veličine izgubili su više od 14%. Najmanje su pali pikapovi i kompaktni automobili, za 1,4%, odnosno 2,6%. Preostalih pet segmenata (kombiji, terenci, srednji, luksuzni i sportski automobili) izgubili su između 3,1% i 5,2%.

„S obzirom na to da smo se vratili na depresijaciju, vjerovatnije je da će narednih nekoliko mjeseci biti i negativne brojke; međutim, ne očekujemo veće padove,” rekao je Chris Frey, viši menadžer ekonomskih i industrijskih uvida u Cox Automotive. „Naša očekivanja su da će depresijacija u naredna tri mjeseca biti sporija i niža od onoga što smo upravo vidjeli u proteklom tromjesečju.”

Najveći rast su imali kompaktni automobili od 5,9%, a zatim kombiji i pikapovi, od kojih su oba porasla za 0,8%. Cijene preostalih pet segmenata bile su znatno ispod industrije, a automobili srednje veličine su minimalno niži. U odnosu na avgust, performanse svih osam glavnih segmenata su smanjene. - Grafika: Cox Automotive

Najveći rast su imali kompaktni automobili od 5,9%, a zatim kombiji i pikapovi, od kojih su oba porasla za 0,8%. Cijene preostalih pet segmenata bile su znatno ispod industrije, a automobili srednje veličine su minimalno niži. U odnosu na avgust, performanse svih osam glavnih segmenata su smanjene.

Grafika: Cox Automotive

Tempo prodaje rabljenih maloprodajnih proizvoda u rujnu se smanjuje, ponuda rabljenih vozila ostaje zdrava

Koristeći skup dilera u istoj radnji odabranih da predstavljaju državu iz Dealertrack-a, Cox procjenjuje da je rabljena maloprodaja opala za 8% u septembru u odnosu na kolovoz, a da je rabljena maloprodaja pala za 10% u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na septembar 2019., prodaja je pala za 18%, što je blago poboljšanje u odnosu na avgust, kada je prodaja pala za 19%, na osnovu rezultata u istoj prodavnici.

Polovno tržište ove godine ima mnogo normalnije uslove snabdijevanja. U stvari, tržište polovnih je bilo preopterećeno većim dijelom godine. Dileri su napravili inventar u januaru i februaru; ali zbog toga što prodaja nije dostigla normalne nivoe u proljeće i ljeto, ponuda je u odnosu na normalnu, ili na primjer 2019., povećana do septembra.

Koristeći procjenu iskorišćenih maloprodajnih dana na osnovu podataka vAuto, septembar je završio sa 48 dana isporuke, što je manje u odnosu na 51 dan na kraju avgusta, ali više nego što je septembar 2021. završio na 41 dan. Koristeći podatke o prodaji i zalihama u Manheimu, procjenjuje se da je veleprodajna ponuda završila u septembru za 27 dana, što je više nego što je septembar 2021. završio sa 19 dana, ali je za jedan dan manji u odnosu na kraj avgusta.

Ukupna prodaja novih lakih vozila u septembru porasla je za 9,5% u odnosu na prethodnu godinu, uz isti broj prodajnih dana kao i septembar 2021. Po obimu, prodaja novih vozila u septembru pala je za 1% u odnosu na avgust. Septembarski SAAR je iznosio 13,5 miliona, što je povećanje od 9,6% u odnosu na prošlogodišnjih 12,3 miliona i povećanje od 2,9% u odnosu na avgustovski tempo od 13,1 miliona.

Kombinovano prodaja u velikim flotama za iznajmljivanje, komercijalne i državne uprave su u septembru porasli za skoro 25% na godišnjem nivou. Prodaja u iznajmljivanje je porasla za 18% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja u komercijalnim flotama porasla za 38%, a prodaja u državnim flotama pala je za 2%. Uključujući procjenu isporuke flote u kanale dilera i proizvođača, procijenjeno je da je preostala maloprodaja porasla za 8,2%, što je dovelo do procijenjenog maloprodajnog SAAR-a od 11,8 miliona, 0,3 miliona više u odnosu na prošlomjesečni tempo, ili 2,6%, i porast od 0,9 miliona sa prošlogodišnjih 10,9 miliona, odnosno 8,5%. Udio flote od 12,3% smanjen je za 0,2% u odnosu na avgust, ali je povećan za 1,1% u odnosu na prošlogodišnjih 11,2%.

Rizik najma Kilometraža se smanjuje, održava stabilnost

Prosječna cijena rizičnih jedinica za iznajmljivanje prodatih na aukciji u septembru porasla je za 0,6% u odnosu na prethodnu godinu. Cijene rizika zakupa su niže za 2,9% u odnosu na avgust. Prosječna kilometraža za rizične jedinice za iznajmljivanje u septembru (na 54.200 milja) smanjena je za 4,3% u odnosu na prošlu godinu i za 4,1% u odnosu na avgust.

Indeks vrijednosti rabljenih vozila u Manheimu za cjelogodišnju prognozu snižen

Očekuje se da će cjelogodišnja prognoza indeksa vrijednosti polovnih vozila u Manheimu završiti godinu padom za skoro 14% u odnosu na prethodnu godinu. Ova promjena u odnosu na revidiranu prognozu pada od 6% iz drugog kvartala napravljena je kao priznanje da je u trećem kvartalu zabilježen najveći pad u 2022. i da se predviđaju daljnja smanjenja za novembar i decembar.

Mjere povjerenja potrošača pomiješane u septembru

Indeks povjerenja potrošača Conference Board je u septembru porastao za 4,2%. I osnovne mjere trenutne situacije i očekivanja su ostvarile dobitke, ali su se očekivanja najviše poboljšala. Planovi za kupovinu vozila u narednih šest mjeseci su se povećali i porasli su iz godine u godinu.

Indeks sentimenta sa Univerziteta u Mičigenu takođe je zabeležio blagi porast u septembru. Indeks u Mičigenu je porastao za 0,7%, uz poboljšanje samo pogleda na trenutne uslove. I Conference Board i Michigan skupovi podataka ne uključuju podatke ankete koji predstavljaju cijeli mjesec, a raspoloženje je oslabljeno u posljednjim danima mjeseca.

Dnevni indeks raspoloženja potrošača Morning Consult-a opao je u septembru uz pad u većini posljednjih 14 dana u mjesecu. Taj indeks je završio u padu od 0,7% za mjesec, iako se popravljao ranije u mjesecu. Pad berzi i povećanje cijena gasa vjerovatno su uticali na noviji pad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POGLEDAJTE JOS

Vesti iz automobilzma

Sve vesti na jednom mestu

februar 2024.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

NAJNOVIJE VESTI